“What Do We Need to Talk About?” (The Public Theater)

Teater reklaamib seda Richard Nelsoni näidendit kui esimest, mis on kirjutatud spetsiaalselt Zoomis etendamiseks (näeb 28. juunini). Erinevalt Forced Entertainmenti teatraalsest ajastupeegeldusest on tegemist realistliku peredraamaga, kus vend, kolm õde ja neist noorima elukaaslane kohtuvad Zoomis, sest mujal ju ei saa.
Näidend algab mõnusalt argiselt, käies läbi pea kõik, mis siin ja praegu tavaline (poeskäik kui ellujäämiskursus, kõrvaltoas karantiini pandud armsam, nõudepesu ajal tabanud ilmutus, et aeg on jääda pensionile, täismeigi tegemine ainult selleks, et prügi välja viia jne).
Autor on varem kirjutanud neli näidendit samade tegelastega (pole lugenud ega näinud) samadele näitlejatele ja see annab heas mõttes tunda: kuigi prooviaega polnud ilmselt palju, on näitlejail tegelased ja nende taustalugu luuüdis kaasas ja nii on suhted ja sündmused jälgitavad ka minusugusele vaatajale, kes nendega esmakordselt kohtub. Näidendi edenedes muutub see aga kahjuks üksjagu kirjanduslikuks (keegi meenutab "Dekameroni" ja siis jutustataksegi üksteisele lugusid, sealhulgas üks üsna kahtlane tõlgendus "Kirsiaiast"), kuid lõpus sõlmitakse otsad jälle meeldivalt argisesse sasipuntrasse kokku. Seega on tegemist korraliku hästi-tehtud-näidendiga, mis teenib oma eesmärki.
Täitsa kujutan ette, kuidas "Õnne 13" või "Pilvede all" tegelased niimoodi kohtuvad (ja seeläbi poolikuks jäänud hooajale kena päevakajalise punkti panevad).

Comments